1976
leestijd: 2 min

In het jaar 1976 was ik veertien jaar oud en het zou voor mij het jaar van de grote ommekeer worden. Ik las over een militaire putsch in Argentinië. Ene generaal Videla kwam aan de macht. Wie zou hem ooit vergeten? De Argentijnen in ieder geval niet.
Er is een treinramp in Schiedam, 24 doden. Ulrike Meinhof van de RAF wordt dood in haar cel gevonden. Uiterst verdacht. Een olietanker loopt bij A Coruña aan de grond en besmeurt honderd kilometer strand met olie. De regering van Zuid-Afrika zegt een order voor reactorvaten van Rijn-Schelde-Verolme af en redt daarmee het kabinet Den Uyl. Volgens mijn ouders is Den Uyl onze man.

De Sex Pistols geven hun debuutoptreden in Manchester. Er zijn maar veertig man aanwezig, maar daar zijn dan wel Mark E. Smith van de Fall, Bernard Sumner en Peter Hook van Joy Division en Pete Shelley en Howard Devoto van The Buzzcocks bij. Destijds wist ik daar nog niets van.

In Soweto, een voorstad van Johannesburg, begint een opstand van zwarte scholieren. Er vallen drieëntwintig doden volgens de politie, volgens onafhankelijke bronnen meer dan vijfhonderd. Onze man veroordeelt het geweld. China test zijn eerste waterstofbom. De PLO kaapt een Air France toestel dat van Tel Aviv naar Parijs vliegt en vliegt daarmee naar Entebbe in Oeganda. Het Israëlisch leger bevrijdt de gijzelaars met een gedurfde raid. Overal in de westerse wereld klinkt bewondering voor de daadkracht van Israël. Nog wel. Thuis is mijn vader ook heel daadkrachtig. Dat is kennelijk besmettelijk, want tijdens een van zijn gewelddadige uitbarstingen verdedig ik mijn moeder en sla hem tegen de vlakte. Bier begint me steeds beter te smaken.

De Commissie-Donner presenteert het rapport over de Lockheed-affaire. Onze man in Den Haag redt de omgekochte prins Bernhard en het koningshuis en ik besluit Republikein te worden en nooit van mijn leven op de PvdA te stemmen. Pieter Menten weet te ontsnappen aan de Nederlandse justitie. Ongelofelijk. Later wordt hij dankzij Hans Knoop gearresteerd in Zürich. Ik verlies ieder vertrouwen in de overheid en regering. Mijn vader werkt immers ook voor de overheid. The Eagles brengen Hotel California uit en de Russen brengen de Kalsjnikov in massaproductie. De wereld is verloren. In 1976 verlies ik mijn naïviteit en onschuld en ontdek ik mijn woede.

Deel dit verhaal
Sponsoren

banner-eigenzinnig-600px.jpg

Lammert Voos (Eenrum, 1962) is dichter en schrijver van fictie en non-fictie. De novelle 'Malterfoske' (2019) werd goed ontvangen door pers en publiek. In 2020 verschijnt de roman 'Canisius'.